Translate

петак, 21. август 2015.

BAMBUS PLATNO - ORGANSKI PAMUK - ORGANSKE PELENE

Pelene od Bambusa i Organskog pamuka najbolji su izbor za osetljivu bebinu kožu.


NJEGOVE ŠUME SU ZELENE, NJEGOVE PELENE SU EKOLOŠKE - BAMBUS

Šta je Bambus? To je brzo rastuća biljka (iz porodici trava) veće težine i vlaknaste strukture. Teške stabljike mogu da se koriste u građevinarstvu, industriji nameštaja, pa čak i za izradu raznih alata. Listovi i celuloza koriste se u prehrambenim proizvodima, kao i u tekstilnoj industriji za izradu tkanina. Bambus kao tkanina spada u "zelene - eko" tkanine a tehnički naziv je "veštačka svila od bambusa." 

Zašto ovako? Svila može biti izrađena i od drugih materijala - drvne celuloze. Bambus je 100% prirodan, antibakterijski materijal koji pomaže u sprečavanju pojave osipa i ekcema, ima izuzetnu moć upijanja i pomaže u održavanju telesne temperature. 

Da li je Bambus tkanina, ekološka tkanina?
Sve tkanine, čak i one koje se reklamiraju kao "eco frendly", imaju uticaj na životnu sredinu na neki način. Bambus u odnosu na drvo i pamuk, definitivno je veoma zdravija biljka. Ona apsorbuje više ugljen dioksida od tipičnog drveta, brzo raste posle sečenja, za razliku od drveta koje vene nakon seče, bambus se obnavlja na isti način kao i trava. Raste bez navodnjavanja, pesticida ili hemijskih đubriva. I zato što raste kao trava, ima veću količinu površinskih korena, iz tog razloga je bolji od drveta i drugih biljaka kako za izradu ekoloških materijala i tkanina, tako i za sprečavanje erozije tla.

Ali šta je sa hemikalijama koje se koriste da bi ga pretvorile u svilenu tkaninu? 
Natrijum hidroksid je glavni sastojak; poznatiji kao kaustična soda. I ako je jaka hemikalija, ona ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi kada se koristi pravilno i odlaže na odgovoran način. Kaustična soda se čak koristi u proizvodnji organskog pamuka, koji je takođe na tržištu poznat kao "zelena" tkanina. Zatvorenim sistemom proizvodnje Bambus tkanine, recikliranjem natrijum hidroksida, sprečava se uticaj i zagađenje životne sredine tako da je voda koja se koristila u tehnološkom procesu prerade opet za upotrebu.

Evo sada pregled prednosti i mana tkanine od bambusa, kao tkanine za izradu platnenih pelena:

Prednosti:
1. Prirodna anti mikrobna, anti bakterijska tkanina koja pomaže u prevenciji pelenskog osipa i ekcema. Odlično upija tečnost, istovremeno omogućava koži vaše bebe da ne smetano diše. Rezultat je sprečavanje pregrevanja bebine kože. Ne upija mirise.. Japanska studija pokazuju da čak i nakon 50 pranja, bambus tkanina zadržava ovu osobinu.
2. Veoma nežna i prijatna za osetljivu kožu (ostala prirodna vlakana, takođe imaju ovu osobinu).
3. Veoma upijajuća tkanina (više i od pamuka).
4. Vrlo mekana i glatka (posebno u odnosu na pamuk).

Mane:
1. Bambus upija mrlje lakše od sintetičkih vlakana, kao što su microfleece i microfiber.
2. Bambus mora biti temeljno spreman pre upotrebe u suprotnom će propustiti. Nemojte se obeshrabriti ako vaše prelepe nove bambus pelene cure; ili posle pranja zadrže mrlju. Bambus je neverovatan, ali je potrebno vreme da počnu sa svojom magijom. Negde posle 5 pranja. Tada više ne zadržava mrlje i ne propušta.
3. Bambus je skuplji od svog glavnog konkurenta - pamuk - ali ne i previše, samo za nijansu.



 

ORGANSKI PAMUK

            

DOBRO ZA OKOLINU I NAŠE ZDRAVLJE  



Organski pamuk se gaji primenom postupaka i materija koje takoreći nemaju uticaj na životnu sredinu. Organska proizvodnja podrazumeva održavanje plodnosti zemljišta

najmanje 3 godine, bez primene toksičnih materija i đubriva pre prvog zasada biljke..
Za uzgoj Organskg pamuka se ne upotrebljavaju uporni pesticidi, fungicidi ,herbicidi-veštačka đubriva.

Udruženje uzgajivača organskog pamuka najstrože zabranjuje upotrebu GMO - genetski modifikovanog semena.

Prednosti od Organskog pamuka:


1. Organski pamuk je lakši, mekši i nežniji u kontaktu sa kožom.
2. Ima veću moć upijanja vode od konvencionalno gajenog pamuka.
3. Korisnici nisu izloženi štetnim ostacima pesticida i hemikalijama koje ostaju na proizvodima od konvencionalno gajenih biljaka.
4. U procesu proizvodnje tkanine od organskog pamuka ne koriste se izbeljivači a boje za bojenje tkanine su organsko-biljnog porekla i popuno su ne škodljive za upotrebu .

1 коментар: