Translate

петак, 21. август 2015.

PLATNENE PELENE

Odnedavno se platnene pelene mogu naći i na našem tržištu, a nešto više o njihovim karakteristikama, upotrebi i održavanju saznajte u tekstu koji sledi.



U poslednje vreme sve je više roditelja koji umesto običnih koriste platnene pelene. Pamučne pelene imaju brojne prednosti u odnosu na jednokratne, a evo najvažnijih...

Razlozi za upotrebu platnenih pelena su brojni, a jedan od najvažnijih je taj da je, MANJI RIZIK OD PELENSKOG OSIPA, i da se bebe brže odvikavaju od platnenih, nego od jednokratnih pelena.
Smatra se da su platnene-pamučne pelene zdravije i prijatnije za nošenje. Izrađene su od 100 % prirodnih materijala, pamuka, organskog pamuka, bambus materijala... koji dobro upijaju tečnost, a takođe omogućavaju koži važe bebe da nesmetano diše, čime se sprečava pregrevanje kože.
One su meke pri dodiru sa osetljivom kožom, propuštaju vazduh i dozvoljavaju ventilaciju kože, što potpomaže isparenju produkata mokraće.
Osim toga, u vreme ekonomske krize, ove pelene su znatno isplativije jer jednom kad ih nabavite više nemate taj izdatak

Roditelji čije su bebe sklone osipu, sve češće se odlučuju za korišćenje platnenih pelena. One ne sadrže superapsorbujuće hemikalije koje se nalaze u jednokratnim pelenama, a koje mogu da budu štetne za osetljivu kožu bebe. Jednokratne pelene upijaju veliku količinu tečnosti, pa su bebe duže u istoj peleni, što  je nezdravo, zbog mokraće koja dužim stajanjem iritira kožu. 
  
Jednokratne pelene - veoma opasne

• I ako na reklamama čujemo da je suva guza = dobra guza, zapravo je prljavština ono što uzrokuje pelenski osip. Jednokratne pelene upijaju veliku količinu tečnosti pa su roditelji u iskušenju da ih menjaju ređe. No koliko dugo želite da Vam dete bude u PRLJAVOJ peleni? Prljava pelena je jednostavno prljava pelena. Čak i za jednokratne pelene postoje uputstva za menjanje svakih 3 sata. 
Istraživanja su pokazala sledeće podatke za SAD:
1955. god – manje od 10% beba imalo je pelenski osip
1991. god – 78% beba je imalo pelenski osip
Verovatni razlozi za povećanje pelenskog osipa masovnim korišćenjem jednokratnih pelena su: alergijske reakcije na hemikalije, nedostatak vazduha, viša temperatura, retko menjanje pelena jer roditeljima izgledaju suvo. 
• Jednokratne pelene koje sadrže parfeme, povezane su s tegobama pri disanju kod astmatičara.
• Pregrevanje za 10°C  koje se događa u jednokratnim pelenama, u vreme kad se dečacima još razvijaju testisi, može uticati na kasniju neplodnost.
• Pošto dete u jednokratnim pelenama nije svesno svojih fizioloških funkcija, jer se tečnost odmah upije – deca koja koriste jednokratne pelene puno kasnije se odviknu od pelena. Nekad je bilo nezamislivo da dete troši XXL pelene do tri i više godina, sad je to uobičajena pojava.
• Bebini intimni delovi su u kontaktu s pelenama 24 sata na dan, dve ipo godine (majke, zamislite da morate sintetičke higijenske uloške nositi toliko dugo!). Jednokratne pelene sadrže niz hemikalija, od onih kojima se postižu visokoupijajuća svojstva, do nekih u prodavnicama koje su čak visokotoksične: 
Natrijum Poliakrilat je superupijajuća stvar koja se u kontaktu s vodom pretvara u gel možete ga naći u obliku komadića poput mekanih kristalića na bebinoj guzi – kod nekih beba izaziva alergijsku reakciju.
- nastavlja upijati vodu do 100 puta svoje težine i na otpadu
- upija tekućinu i iz bebine kože pa je suši
- izbačen je iz proizvodnje tampona, jer aktiviran određenom bakterijom izaziva Sindrom       toksičnog šoka
- ako ga beba proguta više od 5 grama, može biti smrtonosan 
Dioksin je nusprodukt izbeljivanja celuloze hlorom, a nalazi se u tragovima i u pelenama
- jedna od najtoksičnijh stvari koje je proizveo čovek
- sastojak je bojnih otrova
- povezan je s defektima pri rođenju, spontanim pobačajima, genetskim promenama
- kancerogen je
TBT je hemikalija koja se smatra zagađivačem okoline
- visoko je toksična
- prodire kroz kožu i ima efekt sličan hormonima
- šteti imunološkom i hormonalnom sistemu
- povezuju je sa kasnijom sterilnosti kod dečaka
   

1. Po čemu se moderne platnene pelene razlikuju od klasičnih platnenih pelena?

- Njihov kroj nalikuje kroju jednokratnih pelena, a drikeri omogućavaju neverovatno lako fiksiranje, i time olakšavaju prepovijanje bebe. Uz njih je neophodno koristiti zaštitne gaćice od PUL-a (poliuretan-laminata), koji je nepromočiv i ne dozvoljava da tečni sadržaj iz pelene procuri, ali istovremeno propušta vazduh, pa bebina koža ispod pelene može da "diše". Postoje i AiO modeli (all in one - sve u jednoj) uz kojih nije potrebno koristiti zaštitne gaćice jer je spoljni sloj pelene od PUL-a.

2. Od čega se prave?   

- Obično se platnene pelene prave od prirodnih materijala - poput flanela, pamučnog velura, bambusa, tencela (biorazgradivi materijal od celuloze), konoplje, organskog pamuka, pamučnog interloka, frotira...
U pitanju su materijali koji dobro upijaju tečnost, a takođe omogućavaju dobru ventilaciju kože i sprečavaju njeno pregrevanje. To je naročito važno kod dece koja imaju probleme sa kožnim oboljenjima. Ali i kod dečaka, s obzirom da zbog niže temperature u ovim pelenama ne dolazi do pregrevanja testisa, što može da utiče na plodnost kasnije u životu.
U središnjem delu unutar pelene, a kod nekih modela i izvan nje, nalazi se upijajući deo, sačinjen od šest do devet slojeva obično istog materijala od kojeg je i sama pelena sašivena. Takođe, moguće je kupiti i posebne trake - lajner ulošci, koji se postavljaju na unutrašnju stranu pelene, kako bi najveći deo pelenskog sadržaja sačuvali na sebi. U zavisnosti od toga da li su lajneri perivi ili za jednokratnu upotrebu - bacaju se u smeće zajedno sa sadržajem, ili se peru nakon bacanja sadržaja u WC šolju.

3. Koliki je rok trajanja ovih pelena?

- Dobro sašivena pelena, od kvalitetnih materijala, i pravilno tretirana - može da pokrije dva, pa čak i tri „pelenaška staža“.

4. Da li prianjaju uz bebinu kožu i guzu, ili ipak ima slobodnog prostora?

- Obično su pelene napravljene tako da u nivou guze ima malo lufta za eventualni sadržaj. Inače, pelena se fiksira tako da dobro prianja oko struka i uz nožice, a dodatnu zaštitu od izlivanja sadržaja iz pelene upravo daju zaštitne gaćice od PUL-a. Njih je neophodno nositi kod modela koji nemaju integrisan PUL sloj na spoljnom delu pelene.


5. Koliko često treba presvlačiti bebu?    

- Pelene se menjaju na dva ili tri sata, ili kada beba signalizira da je mokra.

Korišćenjem platnenih pelena dete ranije postaje svesno svojih fizioloških funkcija i povezuje ih sa posledicom, pa se i ranije odvikne od pelena.
U platnenoj peleni se, svakako, oseća vlažnost, ali tako beba ranije postane svesna svojih fizioloških potreba, za razliku od beba koje nose jednokratne pelene. Noću, da se beba ne bi budila zbog presvlačenja, poželjno je staviti dodatni uložak zbog povećane količine tečnosti. Ipak, ako se beba ukaki, treba da se presvuče odmah, bilo da je noć ili dan.

Optimalna količina pelena koja Vam je potrebna je nekih 24 komada. Ako bebi menjate pelenu na svaka 3 sata, potrebno Vam je 8 pelena dnevno. Drugog dana Vam je potrebno još 8 pelena. Prljave pelene odložite za pranje i trećeg dana operete 16 pelena. Preostalih 8 pelena koristićete treći dan dok se oprane pelene ne osuše..

6. Kako se ove pelene peru i suše?

- Preporučena temperatura pranja je 40-60 stepeni, jer je ta temperatura sasvim dovoljna da se unište štetne bakterije i gljivice.
Pranje na 90 stepeni je nepotrebno i dodatno troši vreme i novac.
Možete da koristite deterdžent koji i inače koristite, ali u manjoj količini (dve kašike na punu mašinu). Preterano korišćenje može da dovede do iritacije kože, posebno ako se deterdžent ne ispere dobro, dok pelene mogu da postanu tvrde. Pored toga,  kombinacija mokraće i zaostalog praška u peleni može da dovede do pojave neugodnog mirisa. Zbog svega toga se skraćuje i vek trajanja pelena. Zaštitne gaćice se peru na 40 stepeni ili ručno.

Zbog uštede energije, najbolje je da se pelene suše na suncu, jer UV zraci deluju izbeljujuće i dezinfikujuće. Mogu da se suše i u mašini za sušenje veša - pelene su tada mekše, ali im se smanjuje vek trajanja. Što se tiče upijajućeg dela, lakše se suše modeli kod kojih je uložak van pelene.


Savet:

Omekšivač smanjuje moć upijanja pelene, a može i da škodi bebinoj koži. Umesto omekšivača, ako su pelene tvrde, možete da stavite pola čaše alkoholnog sirćeta u deo predviđen za omekšivač. Preporučuje se i dodatno ispiranje po završenom ciklusu pranja, ili ako to može da se doda kao opcija, u toku pranja.

7. Da li je potrebno da se peglaju?

- Ne, što je još jedna njihova prednost, koja će da obraduje roditelje. Pranje na temperaturi od 60 stepeni je dovoljno da se unište bakterije.

8. Ima li korišćenje ovih pelena i neki "minus", to jest manu?

- Ukoliko dete koristi isključivo platnene pelene, potrebno je 20-25 pelena i bar dva para zaštitnih gaćica, tako da startno ulaganje nije malo, ali se tek kasnije vidi ogromna ušteda koju za kućni budžet donese ovaj način prepovijanja beba.
Još jedna „mana“: kad jednom počnete da kupujete ove šarene, meke lepotice, i njima ulepšavate guzu svog omiljenog bića, svakoj sledećoj nećete odoleti, opsesivno ćete ih kupovati!



10. Kako se pelene održavaju između pranja?

Prljave pelene je najbolje držati u kanti sa poklopcem, gde će da sačekaju svoje sledeće pranje (u proseku se peru svaki treći dan). Nakon što se sadržaj pelene baci u WC šolju (ili nakon što se papirni lajner baci u kantu za smeće), pelene mogu da se održavaju na mokar ili suv način:

◙ Mokro održavanje

U kantu za pelene se doda voda, malo sirćeta (oko 125 mililitara na 10 litara vode), ili sode bikarbone. Sirće i soda bikarbona služe za neutralizaciju neprijatnih mirisa i lakše uklanjanje mrlja.

◙ Suvo održavanje

Većina roditelja koristi suvo održavanje, jer nije potrebno prethodno namakanje. Potrebna je samo kanta u kojoj će pelene da čekaju na pranje. Prljave pelene mogu da se isperu, ali to nije neophodno. Kada beba krene sa čvrstom hranom, tada se preporučuje ispiranje pelena pre odlaganja u kantu.

Suve pelene mogu da se poprskaju sa par kapi ulja čajevog drveta (čajevca) zbog neutralizacije neprijatnog mirisa, ali i za dezinfekciju. Ulje čajevca može da se koristi tako što se u manjoj flašici pripremi mešavina par kapi čajevca sa vodom, dobro promućka, i time prskaju pelene po potrebi.

Sav ovaj posao oko platnenih pelena zahteva par minuta dnevno, taman toliko koliko je potrebno da se prljava jednokratna pelena odnese do kante za smeće, i posle do kontejnera. Takođe, desetak minuta koji se potroše na prebacivanje prljavih pelena u mašinu za pranje veša, a zatim i za sušenje - i to svaki treći dan, potrošili biste i za odlazak u kupovinu novih jednokratnih pelena.





Dragana Vasić, vršnjačka savetnica Udruženja "Roditelj"

BAMBUS PLATNO - ORGANSKI PAMUK - ORGANSKE PELENE

Pelene od Bambusa i Organskog pamuka najbolji su izbor za osetljivu bebinu kožu.


NJEGOVE ŠUME SU ZELENE, NJEGOVE PELENE SU EKOLOŠKE - BAMBUS

Šta je Bambus? To je brzo rastuća biljka (iz porodici trava) veće težine i vlaknaste strukture. Teške stabljike mogu da se koriste u građevinarstvu, industriji nameštaja, pa čak i za izradu raznih alata. Listovi i celuloza koriste se u prehrambenim proizvodima, kao i u tekstilnoj industriji za izradu tkanina. Bambus kao tkanina spada u "zelene - eko" tkanine a tehnički naziv je "veštačka svila od bambusa." 

Zašto ovako? Svila može biti izrađena i od drugih materijala - drvne celuloze. Bambus je 100% prirodan, antibakterijski materijal koji pomaže u sprečavanju pojave osipa i ekcema, ima izuzetnu moć upijanja i pomaže u održavanju telesne temperature. 

Da li je Bambus tkanina, ekološka tkanina?
Sve tkanine, čak i one koje se reklamiraju kao "eco frendly", imaju uticaj na životnu sredinu na neki način. Bambus u odnosu na drvo i pamuk, definitivno je veoma zdravija biljka. Ona apsorbuje više ugljen dioksida od tipičnog drveta, brzo raste posle sečenja, za razliku od drveta koje vene nakon seče, bambus se obnavlja na isti način kao i trava. Raste bez navodnjavanja, pesticida ili hemijskih đubriva. I zato što raste kao trava, ima veću količinu površinskih korena, iz tog razloga je bolji od drveta i drugih biljaka kako za izradu ekoloških materijala i tkanina, tako i za sprečavanje erozije tla.

Ali šta je sa hemikalijama koje se koriste da bi ga pretvorile u svilenu tkaninu? 
Natrijum hidroksid je glavni sastojak; poznatiji kao kaustična soda. I ako je jaka hemikalija, ona ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi kada se koristi pravilno i odlaže na odgovoran način. Kaustična soda se čak koristi u proizvodnji organskog pamuka, koji je takođe na tržištu poznat kao "zelena" tkanina. Zatvorenim sistemom proizvodnje Bambus tkanine, recikliranjem natrijum hidroksida, sprečava se uticaj i zagađenje životne sredine tako da je voda koja se koristila u tehnološkom procesu prerade opet za upotrebu.

Evo sada pregled prednosti i mana tkanine od bambusa, kao tkanine za izradu platnenih pelena:

Prednosti:
1. Prirodna anti mikrobna, anti bakterijska tkanina koja pomaže u prevenciji pelenskog osipa i ekcema. Odlično upija tečnost, istovremeno omogućava koži vaše bebe da ne smetano diše. Rezultat je sprečavanje pregrevanja bebine kože. Ne upija mirise.. Japanska studija pokazuju da čak i nakon 50 pranja, bambus tkanina zadržava ovu osobinu.
2. Veoma nežna i prijatna za osetljivu kožu (ostala prirodna vlakana, takođe imaju ovu osobinu).
3. Veoma upijajuća tkanina (više i od pamuka).
4. Vrlo mekana i glatka (posebno u odnosu na pamuk).

Mane:
1. Bambus upija mrlje lakše od sintetičkih vlakana, kao što su microfleece i microfiber.
2. Bambus mora biti temeljno spreman pre upotrebe u suprotnom će propustiti. Nemojte se obeshrabriti ako vaše prelepe nove bambus pelene cure; ili posle pranja zadrže mrlju. Bambus je neverovatan, ali je potrebno vreme da počnu sa svojom magijom. Negde posle 5 pranja. Tada više ne zadržava mrlje i ne propušta.
3. Bambus je skuplji od svog glavnog konkurenta - pamuk - ali ne i previše, samo za nijansu.



 

ORGANSKI PAMUK

            

DOBRO ZA OKOLINU I NAŠE ZDRAVLJE  



Organski pamuk se gaji primenom postupaka i materija koje takoreći nemaju uticaj na životnu sredinu. Organska proizvodnja podrazumeva održavanje plodnosti zemljišta

najmanje 3 godine, bez primene toksičnih materija i đubriva pre prvog zasada biljke..
Za uzgoj Organskg pamuka se ne upotrebljavaju uporni pesticidi, fungicidi ,herbicidi-veštačka đubriva.

Udruženje uzgajivača organskog pamuka najstrože zabranjuje upotrebu GMO - genetski modifikovanog semena.

Prednosti od Organskog pamuka:


1. Organski pamuk je lakši, mekši i nežniji u kontaktu sa kožom.
2. Ima veću moć upijanja vode od konvencionalno gajenog pamuka.
3. Korisnici nisu izloženi štetnim ostacima pesticida i hemikalijama koje ostaju na proizvodima od konvencionalno gajenih biljaka.
4. U procesu proizvodnje tkanine od organskog pamuka ne koriste se izbeljivači a boje za bojenje tkanine su organsko-biljnog porekla i popuno su ne škodljive za upotrebu .

MATERIJALI

Materijale koje koristimo za izradu pelena su sertifikovani standardom Oeko-Tex 100 (Poverenje u tekstil) što podrazumeva da su testirani na sadrzaj: Formaldehida, Teških metala, Pesticida, Herbicida, Alergenih boja, PH vrednost , Ftalate i td. Standard se primenjuje svugde u Svetu a naročito je obavezujući u zemljama Evropske Unije. 

Isključivo se primenjuje za standardizaciju sirovina, materijalai gotovih proizvoda u tekstilnoj industriji. 

Standard podrazumeva više kategorija testiranja i primene, u prvu kategoriju spadaju materijali koji se koriste za izradu bebi i dečijijih odevnih predmeta koji mogu bez ikakvih posledica doći u direktan kontakt sa osetljivom kožom bebe.
Materijale za našu proizvodnju platnenih pelena nabavljamo od poznatih svetskih proizvođača sa više decenijskim iskustvom u proizvodnji tekstilnih materijala kao i platnenih
 pelena. Svi oni poseduju sertifikat Oeko-Tex standard 100. Prve kategorije.

Pelene sami dizajnirate i izrađuju se po dogovoru i po Vašoj želji. Naravno osim materijala po želji možete odabrati boju konca kao boju drikera sa kojima ćemo samo za Vašu bebu izraditi pelene.
Na raspolaganju su Vam drikeri u sledećim bojama: Crvena, Zelena, Plava, Žuta, Oranž, Pink-Roze, Baby-Roze, Violet-Ljubičasta, Bela...
Boje konaca koje možete odabrati za pelene Vaše bebe su: Crvena, Zelena, Plava, Teget, Žuta, Oranž, Pink-Roze, Baby-Roze, Violet-Ljubičasta, Bela kao i Šareni konac koji daje poseban efekat platnenoj peleni.



Bambus materijal - 70 % Bamboo 30 % Cotton Fleece
                                   
 
    
             Organski pamuk


PUL beli
PUL HELLO KITTY
PUL PATKICE
PUL MAFINI


Pamučni velur



Štampani pamuk-Interlok
     











Štampani pamuk







Konac
Drikeri




PREMIUM AIO - SVE U JEDNOJ Baby Bubu pelena

PREMIUM AiO (All in One ili sve u jednoj) pelena je od vodonepropuštajućeg-paropropusnog PUL sloja, uz pelenu nije potrebno posebno kupovati zaštitne gaćice.

Željena veličina pelenice se podešava i prilagođava pomoću drikera. I ove pelene rastu zajedno sa vašom bebom, jedna pelena se može koristi od rođenja do odvikavanja bebe od pelena, što je svrstava u kategoriju O.S. pelena, One-Size. Za bebe od 3-18 kg.

Pelena se sastoji iz tri sloja:

- Spoljašnji sloj je od PUL materijala, koji propušta vazduh da bebina koža diše, a ne propušta tečnost, tako da će odeća Vaše bebe uvek ostati suva. 

-Srednji sloj pelene je od Micro Fleece materijala. Super upijajući materijal koji odvalči vlagu i bebi daje osećaj suvoće. 

-Sloj pelene koji prianja uz bebinu kožu je od udobnog i mekanog Pamučnog velura, a može biti po Vašoj želji i od Bambusa ili od Organskog pamuka.

Pelene se rade po dogovoru i po Vašem zahtevu. Svi materijali koje upotrebljavamo za izradu pelena su sertifikovani Oeko-Tex standardom 100 a drikeri Eco-Friendly standardom, što dokazuje da su u potpunosti bezbedni za Vašu bebu.

-Na peleni su ušivene lastiš gumice koje anatomski veoma nežno prianjaju uz nogice i na leđima bebe i ne dozvoljavaju da sadržaj iz pelene dopre van nje.

- 20 postavljenih drikera omogućavaju podešavanje željene veličine i oblikovanje pelene po meri Vaše bebe. Drikere koje koristimo su proizvod jednog od naj renomiranijih svetskih proizvođača „KAM“, poseduju sertifikat Eco-Frendly ,što ispunjava uslove za bezbednu izradu odevnih predmeta namenjenih bebama i maloj deci.

-Uz pelenu se dobija troslojni uložak

Bambus materijal i Organski pamuk imaju odličnu moć upijanja jako su meki a osim toga i prirodno otporni na bakterije i gljivice. Sprečava iritaciju kože i pelenski osip. Samim tim se smanjuje i upotreba zaštitnih krema. Bambus materijal i Organski pamuk spadaju u grupu zelenih ili eco materijala jer se za uzgajanje ne koriste pesticidi i herbicidi.

Naravno osim materijala po želji možete odabrati boju konaca kao i boju drikera sa kojima ćemo samo za Vašu bebu izraditi pelene.
Na raspolaganju su Vam drikeri u sledećim bojama: Crvena, Zelena, Plava, Žuta, Oranž,
Pink-Roze, Baby-Roze, Violet-Ljubičasta, Bela...
Boje konaca koje su Vam na raspolaganju za pelene Vaše bebe su: Crvena, Zelena, Plava, Teget, Žuta, Oranž, Pink-Roze, Baby-Roze, Violet-Ljubičasta, Bela kao i Šareni konac koji daje poseban efekat platnenoj peleni.















PREMIUM All In 2 Pelene

Premium Ai2 pelena je univerzalne veličine i mogu je koristiti bebe od 4-18 kg. 
Sastoji se iz 2 dela: 
Spoljašnjeg zaštitnog od vodootpornog-paropropusnog PUL materijala. Bebina koža slobodno diše i ne pregreva se a istovremeno štiti da sadržaj iz pelene ne može da prodre van nje.
I unutrašnjeg upijajućeg, lako zamenljivog platnenog uloška koji je drikerima pričvrćen za spoljni neprpusni sloj pelene. 
Uložak može po Vašoj želji biti izradjen od Pamučnog velura ili Bambus flecce materijala kao i od Organskog pamuka. Veličina pelene se podešava i prilagođava bebi po širini i dubini, drikerima postavljenim na zaštitnom sloju. Elastični džepovi na spoljnoj strani pelene koji prianjaju oko nogica bebe ne dozvoljavaju da sadržaj iz pelene procuri van nje. Dovoljno je skinuti zaprljani uložak i postaviti novi čisti. Ako dođe do prljanja  zaštitnog sloja (gaćica) održavanje je veoma lako, brisanjem, može i nekim dezinfekcionim sredstvom  ili pranjem na max 60° C. 
Pelena Ai2 bez uloška može služiti i kao pelena za odvikavanje, a ujedno i kao Cover-zaštitne gaćice na platnenim pelenama. 
Ai2 pelena zbog svoje funkcionalnosti je idealno i praktično rešenje prilikom šetnje bebe, poseti prijateljima ili za vrtiće.
Dezene PUL materijala od kojih izrađujemo pelene možete pogledati i odabrati u direktorijumu Materijali.

                                                                          https://www.facebook.com/cloth.diapers.baby.bubu/photos/?tab=album&album_id=808696955898867                                             











UNIVERSAL-SPLIT O.S. Baby Bubu platnene pelene

Moderna, zdrava,čarobno nežna, od prirodnih materijala, platnena pelena modela-split, (uložak je odvojiv od pelene radi lakšeg održavanja i sušenja pelene). Pelenu beba može koristi od rođenja, do odvikavanja bebe od pelena, što je svrstava u kategoriju O.S .pelena, One-Size, ove pelene rastu zajedno sa vašom bebom
(Uz pomoć drikera podesiva je željena veličina pelene koja se oblikuje i prilagođava telu bebe). Od 3-18 kg.


Pelena se sastoji iz tri sloja:

- Spoljašnji sloj je izrađen od materijala iz naše ponude a to su: Pamučni velur, Interlok pamuk, veoma mekan i nežan, Organski pamuk 

-Srednji sloj pelene je od Micro Fleece materijala. Super upijajući materijal koji odvalči vlagu i bebi daje osećaj suvoće. Sirovinski sastav 100% pamuk.

-Sloj pelene koji prianja uz bebinu kožu je od udobnog i mekanog Pamučnog velura, a može biti po Vašoj želji i od Bambusa ili od Organskog pamuka.

Pelene se rade po dogovoru i po Vašem zahtevu. Svi materijali koje upotrebljavamo za izradu pelena su sertifikovani Oeko-Tex standardom 100 a drikeri Eco-Friendly standardom, što dokazuje da su u potpunosti bezbedni za Vašu bebu.

-Na peleni su postavljene lastiš gumice koje anatomski veoma nežno prianjaju uz nogice i na leđima bebe i ne dozvoljavaju da sadržaj iz pelene dopre van nje.

-Uz pelenu se dobijaju 3 troslojna uloška. 

-Bambus materijal i Organski pamuk imaju odličnu moć upijanja jako su meki a osim toga i prirodno otporni na bakterije i gljivice. Sprečava iritaciju kože i pelenski osip. Samim tim se smanjuje i upotreba zaštitnih krema. Bambus materijal kao i Organski pamuk spadaju u grupu zelenih ili eco materijala jer se za uzgajanje ne koriste pesticidi i herbicidi

Naravno osim materijala po želji možete odabrati boju konaca kao i boju drikera sa kojima ćemo samo za Vašu bebu izraditi pelene.

Na raspolaganju su Vam drikeri u sledećim bojama: Crvena, Zelena, Plava, Žuta, Oranž,
Pink-Roze, Baby-Roze, Violet-Ljubičasta, Bela...

Boje konaca koje su Vam na raspolaganju za pelene Vaše bebe su: Crvena, Zelena, Plava, Teget, Žuta, Oranž, Pink-Roze, Baby-Roze, Violet-Ljubičasta, Bela kao i Šareni konac koji daje poseban efekat platnenoj peleni.

-Bambus- Baby Bubu UNIVERSAL pelena je izrađena isključivo samo od Bambus materijala